KUIH BOM
BAHAN A
- TEPUNG GANDUM SATU CAWAN
- TEPUNG BERAS 2 CAWAN
- AIR SETENGAH CAWAN
- GULA 2/3 SUDU BESAR
BAHAN B
- UNTUK INTI
- KACANG SETENGAH CAWAN
- AIR 2/3 CAWAN
- 5 SUDU BESAR GULA
- GULA MERAH 2 SUDU BESAR
- GARAM SECUKUP RASA
- TEPUNG GANDUM 2 SUDU
- BIJAN SECUKUPNYA
- AIR
CARA
- MASAK INTI TERLEBIH DAHULU
- BASUH KACANG HIJAU DAN RENDAMKAN SELAMA 40 MINIT
- KEMUDIAN MASUKKAN KEDALAM PERIUK SERTA MASUKKAN 3 CAWAN AIR
- DIDIHKAN SEHINGA KACANG LEMBUT DAN KEMBANG
- MASUKKAN GULA DAN GULA MERAH SERTA TEPUNG GANDUM 2 SUDU.
- SETERUSNYA UNTUK ADUNAN
- ANYAKKAN TEPUNG GANDUM DAN BERAS
- MASUKKAN GULA DAN GAUL RATA
- MASUKKAN AIR SEDIKIT DEMI SEDIKIT SEHINGGA MENJADI DOH
- SELEPAS SIAP DOH
- SEDIAKAN MANGKUK BERISI BIJAN DAN AIR SECARA BERASINGAN
- BULATKAN DOH YANG TELAH SIAP TADI DAN MASUKKAN INTI KEDALAMNYA
- RENDAMKAN SEKETIKA DOH YANG TELAH SIAP DAN GULINGKAN DI ATAS BIJAN SECARA RATA.
- CARA GORENG
- MASUKKAN MINYAK
- BUKA API SECARA PERLAHAN TUNGGU MINYAK BETUL BETUL PANAS DAN MASUKKAN ADUNAN KUIH TADI
- GORENG SECARA API SEDERHANA DAN KERAP TERBALIKKAN
- GORENG SEHINGGA KEKUNINGAN
"SELAMAT MENCUBA"
Tiada ulasan:
Catat Ulasan