Selasa, 23 November 2021

 


KUIH BOM 

BAHAN A 

  • TEPUNG GANDUM SATU CAWAN 
  • TEPUNG BERAS 2 CAWAN 
  • AIR SETENGAH CAWAN 
  • GULA 2/3 SUDU BESAR 

BAHAN B 

  • UNTUK INTI 
  • KACANG SETENGAH CAWAN 
  • AIR 2/3 CAWAN 
  • 5 SUDU BESAR GULA
  • GULA MERAH 2 SUDU BESAR 
  • GARAM SECUKUP RASA  
  • TEPUNG GANDUM 2 SUDU 
  • BIJAN SECUKUPNYA 
  • AIR 

CARA 

  1. MASAK INTI TERLEBIH DAHULU
  2. BASUH KACANG HIJAU DAN RENDAMKAN SELAMA 40 MINIT 
  3. KEMUDIAN MASUKKAN KEDALAM PERIUK SERTA MASUKKAN 3 CAWAN AIR 
  4. DIDIHKAN SEHINGA KACANG LEMBUT DAN KEMBANG 
  5. MASUKKAN GULA DAN GULA MERAH SERTA TEPUNG GANDUM 2 SUDU. 
  6. SETERUSNYA UNTUK ADUNAN
  7. ANYAKKAN TEPUNG GANDUM DAN BERAS 
  8. MASUKKAN GULA DAN GAUL RATA 
  9. MASUKKAN AIR SEDIKIT DEMI SEDIKIT SEHINGGA MENJADI DOH 
  10. SELEPAS SIAP DOH 
  11. SEDIAKAN MANGKUK BERISI BIJAN DAN AIR SECARA BERASINGAN 
  12. BULATKAN DOH YANG TELAH SIAP TADI DAN MASUKKAN INTI KEDALAMNYA 
  13. RENDAMKAN SEKETIKA DOH YANG TELAH SIAP DAN GULINGKAN DI ATAS BIJAN SECARA RATA.
  14. CARA GORENG 
  15. MASUKKAN MINYAK 
  16. BUKA API SECARA PERLAHAN TUNGGU MINYAK BETUL BETUL PANAS DAN MASUKKAN ADUNAN KUIH TADI 
  17. GORENG SECARA API SEDERHANA DAN KERAP TERBALIKKAN
  18. GORENG SEHINGGA KEKUNINGAN 

  "SELAMAT MENCUBA"


Tiada ulasan:

Catat Ulasan