KUIH KASTURI
- KACANG 1 CAWAN
- AIR 4/5 CAWAN
- 1/2 SUDU BESAR GULA PASIR
- GULA MERAH 5 SUDU BESAR
- GARAM SECUKUP RASA
- MASUKKAN NYIUR SATU CAWAN
- TEPUNG GANDUM 5 SUDU BESAR
- BIJAN SECUKUPNYA
- AIR
CARA
- BASUH KACANG HIJAU DAN RENDAMKAN SELAMA 40 MINIT
- KEMUDIAN MASUKKAN KEDALAM PERIUK SERTA MASUKKAN 4/5 CAWAN AIR
- DIDIHKAN SEHINGA KACANG LEMBUT DAN KEMBANG MASUKKAN NYIUR.
- MASUKKAN GULA DAN GULA MERAH SERTA TEPUNG GANDUM 5 SUDU.
- KACAU SEHINGGA MENJADI ADUNAN DAN TUTUP API .
SETELAH SIAP BIARKAN SEJUK SEKETIKA
SETELAH SEJUK GUMPALKAN ADUNAN MENJADI BULAT
SETELAH SIAP PENYETKAN ADUNAN TADI
KEMUDIAN
ADUNAN SALUTAN KUIH KACANG
1 CAWAN TEPUNG GANDUM
1/2 CAWAN TEPUNG JAGUNG
DAN TEPUNG UBI SATU SUDU
GARAM SECUKUP RASA
CARA GORENG
MASUKKKAN MINYAK SECUKUPNYA
CELUP ADUNAN KUIH KE DALAM SALUTAN TEPUNG
GORENG DENGAN API SEDERHANA DAN RAJIN TERBALIKKAN UNTUK MENGELAKKAN HANGUS
"SELAMAT MENCUBA"
Tiada ulasan:
Catat Ulasan