Selasa, 23 November 2021

 KUIH KASTURI 


  • KACANG 1 CAWAN 
  • AIR 4/5 CAWAN 
  • 1/2 SUDU BESAR GULA PASIR 
  • GULA MERAH 5 SUDU BESAR 
  • GARAM SECUKUP RASA  
  • MASUKKAN NYIUR SATU CAWAN
  • TEPUNG GANDUM 5 SUDU BESAR 
  • BIJAN SECUKUPNYA 
  • AIR 

CARA 

  1. BASUH KACANG HIJAU DAN RENDAMKAN SELAMA 40 MINIT 
  2. KEMUDIAN MASUKKAN KEDALAM PERIUK SERTA MASUKKAN 4/5 CAWAN AIR 
  3. DIDIHKAN SEHINGA KACANG LEMBUT DAN KEMBANG MASUKKAN NYIUR.
  4. MASUKKAN GULA DAN GULA MERAH SERTA TEPUNG GANDUM 5 SUDU. 
  5. KACAU SEHINGGA MENJADI ADUNAN DAN TUTUP API .

SETELAH SIAP BIARKAN SEJUK SEKETIKA 

SETELAH SEJUK GUMPALKAN ADUNAN MENJADI BULAT 

SETELAH SIAP PENYETKAN ADUNAN TADI 

KEMUDIAN 

ADUNAN SALUTAN KUIH KACANG 

1 CAWAN TEPUNG GANDUM 

1/2 CAWAN TEPUNG JAGUNG 

DAN TEPUNG UBI SATU SUDU

GARAM SECUKUP RASA 

CARA GORENG 

MASUKKKAN MINYAK SECUKUPNYA 

CELUP ADUNAN KUIH KE DALAM SALUTAN TEPUNG 

GORENG DENGAN API SEDERHANA DAN RAJIN TERBALIKKAN UNTUK MENGELAKKAN HANGUS 

"SELAMAT MENCUBA"

Tiada ulasan:

Catat Ulasan