Selasa, 23 November 2021

KUIH SAGU MERAH SALUT NYIUR 

  • SAGU SATU CAWAN 
  • AIR 2 CAWAN 
  • GULA 5 SUDU 
  • PEWARNA MERAH
  • ACUAN KUIH 
  • NYIUR SEBIJI 
  • GARAM SECUKUP RASA
CARA 

  1. RENDAM SAGU DALAM 30 MINIT 
  2. TAPISKAN SAGU SEJATKAN SAGU 
  3. DIDIHKAN AIR DIDALAM PERIUK SEHINGA MENIDIH 
  4. MASUKKAN SAGU 
  5. KACAU SEHINGGA SAGU JERNIH 
  6. MASUKKAN GULA DAN PEWARNA MERAH (ROSE)
  7. KACAU SEHINGGA LIKAT DAN KENTAL 
  8. SEDIAKAN ACUAN KUIH APOM 
  9. SAPUKAN MINYAK PADA ACUAN SUPAYA MUDAH UNTUK DIKELUARKAN 
  10. MASUKKAN SAGU YANG TELAH SIAP TADI 
  11. SEJUKKAN 
  12. KUKUSKAN SEBIJI NYIUR SELAMA 5 MINIT 
  13. MASUKKAN GARAM SEDIKIT SAHAJA 
  14. SETELAH SETENGAH JAM ATAU 40 MINIT KELUARKAN SAGU DAN GULINGKAN KE ATAS NYIUR 
  15. SIAP DIJAMAH 

"SELAMAT MENCUBA"

Tiada ulasan:

Catat Ulasan