Selasa, 23 November 2021

 KARIPAP INTI UBI KENTANG

BAHAN A

  • TEPUNG GANDUM 4 CAWAN 
  • GARAM 1 1/2 SUDU KECIL KFC 
  • AIR SEJUK 1 CAWAN 
  • MAJERIN 4 SUDU BESAR 
  • MINYAK 4 SUDU BESAR 
  • GULA 1/2 SUDU KECIL KFC 

BAHAN B 

  • POTONG UBI 5 BIJI 
  • BAWANG KECIL 1 BIJI
  • DAUN KARI 1 TANGKAL  
  • SERBUK KARI 4 SUDU BESAR BANCUH DENGAN AIR PANAS 
  • GARAM 1 1/2  SUDU KECIL  KFC GARAM 
  • 2 SUDU BESAR GULA 
  • AIR SECUKUPNYA 
CARA

  1. ANYAKKAN TEPUNG GANDUM 
  2. PANASKAN MAJERIN DAN MINYAK 
  3. SETELAH PANAS MASUKKAN MINYAK DAN MAJERIN DALAM TEPUNG 
  4. KACAR DAN RATAKAN MENGGUNKAN GARFU 
  5. MASUKKAN AIR YANG DICAMPUR DENGAN GARAM SEDIKIT DEMI SEDIKIT SEHINGGA MENJADI ADUNAN 
  6. BIARKAN SEKETIKA
  7. UNTUK INTI 
  8. MASUKKAN MINYAK DALAM KUALI 
  9. SETELAH PANAS MASUKKAN BAWANG DAN KARI MASAK SEHINGGA GARING 
  10. MASUKKAN SERBUK KARI YANG TELAH DIBANCUH DENGAR AIR PANAS 
  11. MASAK SEHINGGA PECAH MINYAK 
  12. MASUKKAN UBI BIARKAN SEKETIKA 
  13. MASUKKAN GARAM DAN PERENCAH SECUKUPNYA 
  14. KEMUDIAN MASUKKAN AIR SEHINGGA  MENUTUPI KENTANG DI DALAM PERIUK
  15. MASAK SEHINGGA UBI EMPUK DAN AIR SEDIKIT KERING 
  16. MASUKKAN 1 1/2 BESAR TEPUNG GANDUM KE DALAM INTI 
  17. SETELAH SIAP INTI SEJUKKAN 
  18. BULATKAN ADUNAN DAN CANAIKAN IA 
  19. MASUKKAN INTI DAN KELIM MENGGUNAKAN TANGAN ATAU ACUAN KARIPAP
  20. SETELAH SIAP  MASUKKAN MINYAK KE DALAM KUALI  BUKA API SEDERHANA
  21. SETELAH PANAS MASUKKAN UBI DENGAN API SEDERHANA DAN RAJIN TERBALIKKAN KARIPAP TERSEBUT AGAR MASAK DENGAN SEMPURNA.

"SELAMAT MENCUBA" 


Tiada ulasan:

Catat Ulasan